Eget grönsaksland

Att anlägga ett eget grönsaksland ger dig både en trevlig sysselsättning och helt färska grönsaker. Tillsammans med viltkött från jakten får du så en helt egenproducerad måltid. Du kan anpassa ditt grönsaksland efter ytan du har tillgänglig.

Det kan vara allt från en balkonglåda till ett stort grönsaksland i trädgården. Välj dina favoriter och anpassa efter storlek och väderförhållanden på platsen där du ska odla. Äntligen hemma bjuder på tips inför ett lyckat grönsaksland i trädgården.

Skördefest med fräsch och ekologisk mat

Ett trädgårdsland kan vara en rolig hobby för hela familjen. Gräva, så och särskilt skörda sina egna grönsaker. Det är extra härligt att laga middag och servera färska grönsaker som bara har fraktats några meter från den egna trädgården. Eller varför inte ordna en skördefest med äppelpaj, sallader, grytor eller mustiga soppor fyllda med grönsaker.

Fundera på vad du vill få ut av ditt grönsaksland

Välj grönsaker baserat på när du vill skörda, samt vilket behov eller intresse du har. Krispig sallad som kan plockas direkt till frukostmackan under sommaren, färskpotatis till midsommar, gröna små ärtor, söta jordgubbar, dill och örter till både potatis och höstens kräftor – alla är möjligheter. Tänk igenom vad du vill ha i ditt grönsaksland. Är det viktigt att ha tillgång till färskaste örterna, eller hittar du aldrig fina tomater i närbutiken? Allt du behöver för att anlägga ett eget grönsaksland kan hittas hos Gardenhome. Om du inte har en trädgård kan du alltid odla lite örter i fönsterbrädan, några krukor sallad eller till och med ett miniväxthus med grönsaker på balkongen.

Tänk på att kolla upp när olika fröer bör planteras och när den färdiga grönsaken kan skördas. Välj sådant som du hinner och orkar följa upp, och det kan vara en god idé att starta med några lättskötta odlingar och avancera efterhand.

Det ska vara roligt och trivsamt att påta i grönsakslandet och uppleva processen från början till slut. Då kan du njuta extra mycket när du får servera dina egna läckra grönsaker.