Fiskelycka – havsfiska i Sverige

Finns det något godare än en nyfångad stekt rödspätta, eller härligare än att sitta på stranden och halstra sin makrill över öppen eld? När det kommer till havsfiske är vi i Sverige enormt privilegierade med så lång kustremsa som vårt avlånga land erbjuder.

Var det bästa havsfisket finns är till största delen en smaksak och trätefråga. Många hävdar att Stockholms ytterskärgård inbjuder till det bästa och mest stimulerande havsfisket, medan en hel del andra förespråkar charmiga Blekinge skärgård. Men när man diskuterar med riktiga entusiaster, så blir det onekligen ett bredare leende när västkusten kommer på tal. Såväl Göteborgs skärgård, som hela kuststräckan söderut, med ”final” i Öresund lockar det stora flertalet havsfiskare, främst med tanke på den långa säsongen, och den enorma mångfalden av arter.

Längs hela kuststräckan, främst från Uppland och hela vägen till Bohuslän, finns det gott om turbåtar att komma till havs med, så man behöver inte nödvändigtvis ha egen båt. Just avsaknaden av egen båt är en anledning som många anger som skäl till varför de inte fiskar så mycket som de skulle vilja. Den största anledningen är, inte helt oväntat, avsaknad av tid. Alla bor ju trots allt inte längs med den underbara kustremsan, och då går det ju åt en del tid bara att komma till havet. För dig som tycker du bor för långt från havet, och har en längtan att komma närmre det goda fisket, finns det till och med en speciell sökmotor just för att finna havsnära hus och tomter kallad Sjöhem.

Som sportfiskare är man aldrig ensam. Man beräknar att det idag är över 3 miljoner svenskar som aktivt ägnar sig åt sportfiske, och huvudsakligen havsfiske. För dig som blivit intresserad och vill fördjupa dig ytterligare, eller vill ha lite extra inspiration, finns det mycket god läsning både i tidningshyllan och på nätet. Kanske är detta ditt första steg mot ett kommande intresse och ett liv nära havet.