Kläder till jakten

När jägaren ska ut på jakt är det viktigt att ha rätt kläder. Vilka du ska välja beror bland annat på i vilken miljö du ska jaga och under vilka förhållanden, men även på vad din ekonomi tillåter.

Jaktkläder

Om du ska gå under jakten är det viktigt att ha tysta kläder som inte gör dig för varm. Ska du däremot sitta på pass bör du ha varma, bekväma och vindtäta kläder. Om du är nybörjare och endast ska köpa ett plagg bör du satsa på ett par jaktbyxor. De finns i olika prisklasser, beroende på om de är fodrade eller inte. Priset kan även skilja ganska mycket mellan olika märken, även om kvaliteten inte skiljer sig särskilt mycket mellan dem.

Det är här viktigt att tänka lager på lager. Använd ett underställ som andas och som håller dig varm. Under en jakt kan det både vara perioder då du rör dig snabbt och blir varm varvat med perioder av mer stillasittande och avvaktande. Mellan understället och jacka och byxa är det bra att ha ett par laget som kan tas på, eller tas av, efter väderlek och behov. Det är viktigt att du sedan väljer skal-kläder som är av mjukt material och inte prasslar för mycket när du rör dig. Djuren har mycket bra hörsel och det är därför viktigt att kunna förflytta sig tyst i skogen. Sist men inte mins är det viktigt att hitta ett par bra kängor som både är varma och tål väta men även som är stabila och bra att gå i längre sträckor.

Handla billigare

Tyvärr brukar jaktkläder vara ganska dyra, men på nätet går det att hitta sätt att få sänkta priser hos vissa affärer. Bland annat kan du genom Rabatterat.nu handla billigare i jaktbutiken PN Jakt. Där hittar du det mesta du kan behöva för dina jaktturer. Du kan exempelvis hitta allt från underställ och skjortor till kompletta jaktställ och kamouflagekläder. Det är inte bara kläder som går att handla utan också de flesta tillbehör som kan tänkas behövas, däribland ryggsäckar, gömslen och de under sommaren välbehövliga myggskydden för att slippa bli uppäten.

Skaffa inte allt på en gång

Om du inte har mycket pengar går det bra att skaffa lite åt gången. Att jaga är en dyr hobby, men du behöver inte ett komplett, nytt jaktställ första gången du ska ut och jaga. Varken djuren eller de andra jägarna kommer att bry sig. Det viktigaste är att du har bekväma kläder som gör att du kan njuta av jaktupplevelsen.