Längdskidor

Längdskidåkning har kommit att bli den kanske främsta folksporten i Sverige. Trenden har på senare år spridit sig över hela den del av världen som har tillgång till natursnö. Varje kommun med självaktning kan numera självklart erbjuda elupplysta skidspår till fromma för sina invånare. Många gånger sker det med tillverkad snö för förbättrad snösäkerhet.

För många är det stora målet att delta i Vasaloppet eller i något av de andra lopp som arrangeras under Vasaloppsveckan. Under 2012 deltog 60 000 deltagare. Till 2015 års Vasalopp hade samtliga 15 800 platser sålt slut på 17 minuter! Det gäller att man är ute i god tid och bokar upp sin plats och säkerställer att man får vara med på detta fantastiska stora lopp.

Individuell anpassning

Numera finns möjlighet att skaffa skidor som är anpassade efter den individuelle åkaren. Det är dock viktigt att man får professionell hjälp så att man får rätt utrustning. Trycket på skidans spann, stavarnas längd, anpassning till skon, vad man ska använda för valla: alla är viktiga detaljer för att man ska få glädje av skidturen respektive orka med ett Vasalopp! Mer information om detta kan du få genom Länna Sport som också kan tillhandahålla alla de produkter du kan behöva.

Skejtning eller diagonal?

Den kanske mest naturliga och enkla åkstilen är diagonalstilen eller med ett annat namn: klassisk stil. Vasaloppet arrangeras numera i enbart klassisk stil. Skejtstilen kan upplevas som mer teknisk och fysiskt krävande och kräver en annan typ av spår. Det man ska tänka på är att man bör ha en annan uppsättning av såväl skidor, stavar som skor om man vill ha ut maximalt av skejtstilen. Försök hitta den stil som passar dig bäst och som du känner dig bekväm med.

En sport för hela familjen

Få upplevelser går upp mot att tillsammans med hela familjen skida på fjället. Det finns många fina ställen att besöka i de norra delarna av vårt avlånga land. Boka in en fjällsemester med skidåkning som passar hela familjen. Det går att göra dagsturer ut på fjällen eller så väljer i en tripp med övernattning i någon stuga som finns tillgänglig. Tänk dock att kolla upp hur vädret kommer att se ut under dagen eller kommande dagar. Gör det och ni har något att minnas hela livet!