Naturfotografering

När du är ute på jakt blir väntan på bytet ofta lång. Samtidigt befinner du dig ute i den stilla och vackra naturen vid tidpunkter då ljuset är i det närmaste perfekt för fotografering – så varför inte börja med naturfotografering som hobby?

Rätt utrustning

Oftast har du din mobil med dig och mobilkameran duger bra till mycket – men för riktig naturfotografering räcker den inte riktigt till. Vill du ta riktigt bra landskapsbilder behöver du kunna kontrollera skärpedjupet för att hela bilden ska bli skarp. Vill du fånga djurlivet på bild behöver du ett teleobjektiv för att kunna fota på avstånd. Den mångsidigaste kameran för dig som jägare är således en systemkamera tillsammans med ett teleobjektiv samt ett ”vanligt” objektiv, för att fånga landskapsbilder. När du väljer objektiv bör du leta efter ett som är ljusstarkt – det vill säga, ett med maxbländare på minst 2.8. Om du ofta befinner dig ute i skumt ljus kommer du snabbt att uppskatta det objektivet, även om det oftast kostar mer i inköp.

Det finns en uppsjö av kameramärken på marknaden. Samtliga håller hög kvalitet, men det största urvalet av objektiv finner du hos Nikon och Canon. Även tredjepartstillverkare som Sigma och Tamron tar fram objektiv för dessa jättar. Av dessa två anses Canon vara snäppet vassare när det kommer till teleobjektiv, vilket kan göra Canon till det bättre valet för dig som vill fotografera djurlivet. Satsa på en lång brännvidd – 300 mm och längre gör att du kan få bra bilder utan att riskera att skrämma bort motivet. De längre brännvidderna brukar inte vara helt enkla att hitta i butiker som riktar sig till normalkonsumenten.

Inspiration

Med rätt utrustning och dina favoritplatser i skogen i åtanke är det egentligen bara att ge dig ut och fota. Det lönar sig dock att titta på andra naturfotografers arbete och hämta inspiration från dem – du får uppslag både vad gäller motiv, komposition och vilka ljusförhållanden du bör sträva efter. Den allra bästa källan till inspiration är förstås naturfotografins bibel, National Geographic. Även svenska Naturfotograferna är värt ett besök. När du tittar på bilderna, lägg märke till sådant som komposition, vilket skärpedjup som användes samt hur fotograferna använde tekniken för att skapa en intressant bild. Det kommer att hjälpa dig mycket i din egen fotografering.