Rätt klädd för friluftslivet

När man ger sig ut i naturen är det väldigt viktigt att man klär sig rätt från topp till tå. Detta gäller både om man ska ut och vandra flera dagar i sträck eller bara är ute på en dagsutflykt.

När det är kallt ute är det så mycket viktigare att man kan hålla värmen inne och kylan ute. Bästa sättet att göra detta är med den välkända lager på lagerprincipen. Beroende på hur kallt det är och vilka väderförhållanden man har använder man antingen två eller tre lager för att skydda sig ordentligt.

Det första lagret är nog det absolut viktigaste och det har som uppgift att hålla kroppen varm samtidigt som det forslar bort svett från huden utan att kyla ned en. Ett underställ är vad många använder, och ett i merinoull är troligtvis det mest effektiva. Man kan använda en i syntetmaterial, men de blir i regel inte lika varmt. För lite varmare tider, som på våren eller hösten, kan de så klart vara ett bra alternativ då man inte behöver lika mycket värme som på vintern. Tänk på att aldrig ha något av bomull direkt mot kroppen då detta blir väldigt kallt när det blir fuktigt.

Lager nummer två är det som hjälper till att hålla värmen inne. Tjockleken på detta lager är det som verkligen kan variera mest beroende på hur kallt det faktiskt är ute. Allt från en tunn syntettröja till en ordentlig fleecetröja kan vara det bästa valet. Somliga använder sig till och med av en tunnare dunjacka eller dunväst i detta lager. Man kan helt enkelt prova sig fram och se vad man själv finner bäst.

Det tredje och yttersta lagret har som uppgift att skydda en från väder och vind. Vatten- och vindtätt material är ett måste, och det kommer att finnas några olika att välja mellan. Galon är ett material många är bekant med, och medan det skyddar väldigt bra mot både vind och vatten är det också väldigt dåligt på att släppa ut överskottsvärme. Detta betyder att man lätt kan bli varm och fuktig. Gore Tex är något många gillar att använda då det även fixar ventilationen på ett bra sätt.